torstai 15. lokakuuta 2015

Huom. räjähdysherkkää materiaalia lapsen kasvatuksesta

Tuottaako vapaakasvatus mitään hyvää?  Ei minun mielestä. Minun lapsi tulee arvostamaan vanhempien sanoja jo vauvasta. Mites Teidän lapset?


Kirjoitin eilen facebookkiin että inhoon kaupassa ihmisiä päin juoksentelevia pikkulapsia. Vanhemmat pääsee näin helpolla kun ei pidä niitä aisoissa. Hetkinen, eikö kuulosta itsekkäältä? Häiritseehän ne samalla sitten niitä muita kaupassa asioivia asiakkaita?

Siitä päivityksestä räjähti kunnon pyörremyrsky. Vaikutelmaksi jäi se että nyky vanhemmat on vaan helvetin laiskoja. Toivoisin kovasti että osaittaisi kasvattaa lasta niinkuin ennen vanhaan. Kaikilla olisi parempi olla.

Tänään päivitin uudestaan palaten samaan aiheeseen ja avartaen lisää katsomustani mikä meni näin:

lainattu facebookista

Mietin eilen olenko vaan niin vanhnanaikainen vai onko karu totuus vaan se että nyky vanhemmilla ei ole minkäälaista silmää kasvatukseen? Tehdään niitä lapsia muuten vaan, miettimättä tarkemmin minkälaiseksi haluaa kasvattaa omaa lasta? 
Millainen lapsesta kasvaa kun ihan helpot perusasiat ei ole hallinnassa? Jos ei osata pitää lasta kurissa edes kaupassa, niin kohta se lapsi on niitä kakaroita kun lyö ja potkii vanhempia. Se vasta säälittävän näköistä onkin. Lapsi vie 6-0 vanhempaa. Jos se vie pelkästään kaupassa niin miten sitten kotona. Mä tiedän jo. Ei tarvii vastata. Lapset riehuu nukkumaan mennessä ja ruokaa syljetään pöydälle. Nykyvanhemmat. Lapsia pidetään lapsen tasolla liian pitkään mikä syö kehitystä.
Jos lapsia kasvatettaisi niinkuin ennen vanhaan, heistä ei tulisi ärsyttäviä kakaroita kun huutelee kadulla ihmisille rumuuksia, juoksentelee ravintolassa pää kolmantena jalkana koska vanhemmat ei ole käyny koulua ja itsekkin saanut vapaankasvatuksen eikä tiedä sivistyksestä mitään eikä heitä oikeestaan edes kiinnosta. Kunhan lapsi on onnellinen. Ulkona lapsi potkii lintuja. Loppujen lopuksi lapsesta kasvaa saamaton ihmisolento ilman intohimoa. Koska kaikkia asioita on katsottu sormien läpi. 
Te ihmiset kun sanotte että kyllä sä vielä huomaat miten asiat muuttuu kun saa lapsen, niin tässä vastaus=
Mä olen nähnyt sekä hoitanut lapsia. Mä näen kahden tyyppisiä lapsia: hyvä käytöksisiä ja sitten on toinen ääripää. Mä näen päivittäin kaupassa, ulkona, ravintolassa. Mulle on todellakin syntynyt vahvoja mielipiteitä ja katsomuksia lapsenkasvatuksesta. Ja se on mun vahvuus vanhempana. Mä tasan tarkkaan tiedän millaisen kasvatuksen annan lapselleni ja mihin asioihin annan erityishuomioo. Kun teidän kakarat juoksee mummoja päin tai kiroilee, niin mun lapsi on se ketä hurmaa loistavalla käytöksellä ympärillä olevat ihmiset. Ihan vaan siksi koska mä tiedän miten kasvatan, en synnytä muuten vaan. Mä haluan lapselleni parhaat eväät ja eväiden jakaminen alkaa pienestä pitäen. 
Aina kun eteen sattuu huonokäytöksinen lapsi, mietin että millaisiako sen vanhemmat on.. . Ja mä en halua ikinä maailmassa joutua itse samaan tilanteeseen kun joku arvostelee mun vanhemmuutta ja siksi annan kaikkeni lapselle. Lapsen onnistunut kehitys ei perustu edes elinsuhteisiin eli ruuan laatuun, liikuntaan yms. Lapsi tarvitsee kehitykseen täyden tuen ja opastuksen. Opastus on juuri sitä, kun muotoillaan lapsesta hyvä ihminen. Näytetään mikä on oikein. Autetaan luomaan persoonaa ja tuodaan lapsen parhaimpia puolia esiin. Samalla kerrotaan mikä on väärin.
Se lapsen onni tulee muualta kuin periksi antamalla lapsentahdolle. Mut jollei lapsen kasvatukseen ole luotu mitään ideaa niin eikai sitä ymmärrystä sitten löydykkään, mikä on lapselle parhaaksi. Synnytetään, syötetään, nukutetaan, leikitään, viedään tarhaan ja ainut mitä lapsi osaa niin on sanoa kiitos. Annetaan lapsen olla mahdollisimman lapsellinen, siitähän se onni tulee kun leikitään keskellä kauppaa. Ihanan helppoa Hymiö smile Voihan sen noinkin hoitaa. Kukin tyylillään. Ei ole multa pois, mutta aloitinkin päivityksen kertomalla oman mielipiteen, en teiltä kysymällä. 
Sanokaa mitä sanotte mutta mä näen kurottimien lasten vanhempia epäonnistuneina. Vapaakasvatus vie lapsen aikuisena sossunluukulle. Peace and love Hymiö smile


Samaistuuko joku minun mielipiteeseen? Tiedän että aihe on räjähdysherkkä ja haluankin kuulla Teidän mielipiteen. Pliiis olkaa edes joku kunnollinen vanhempi.. ?

<3  Anna

4 kommenttia:

 1. Hohoo melkosta yleistystä nykyvanhempia kohtaan. Tuosta saa sen käsityksen että mielestäsi kaikki nykyajan vanhemmat on epäonnistuneita paskoja ja vain entisajan vanhemmat on hyviä. Eli olen automaattisesti epäonnistunut äitinä kun satun olemaan äiti nyt, enkä 50 vuotta sitten...

  VastaaPoista
 2. Samaa mieltä kanssasi siinä että vapaakasvatus ei vaan toimi, lapsi tarvitsee rajoja ja rakkautta. Rajat lapsella tuo turvallisuuden tunteen. Mutta se että on joskus hoitanut ja nähnyt lapsia ei tee ihmisestä kasvatuksen ammattilaista. Lapsettomana on helppo huudella ja haaveilla miten sitä itse toimii täydellisesti, täydellisen lapsena kanssa. Mielikuvissaan näkee sen pienen kiiltokuva mussukkansa joka ei ikinä kiukuttele vaan on aina oikea enkeli, vaikka todellisuudessa sillä kaikkein kilteimmälläkin lapsella on omat huonot hetkensä. Lasten kanssa vaaditaan myös pelisilmää. Minulla on kaksi lasta, jotka on molemmat rauhallisia ja hyväkäytöksisiä, mutta esim. väsyneenä ja nälkäisenä kummatkin ovat kiukutelleet kaupassa ja näyttäneet sitä nurjempaa puolta. Yleistät aika paljon, miten muiden lapset on oikeita hirviöitä, mutta sinun lapsesi joskus on oikea pikkuenkeli.

  VastaaPoista
 3. Meillä on kans pääosin hyväkäytöksiset lapset. Jos kauppaan mennään masut täynnä ja niin, että olen ennakoinut homman niin reissu menee hyvin. Mutta jos sinne erehtyy painelemaan kiireessä on siellä mukana kiukkuset lapset. Jotka tosin kyllä istuvat kärryssä. Hyvällä päällä annan käydä katsomassa esim. Leluja ja sit vilkutetaan heipat ja lähdetään. Eilen itkun aiheutti se, että kädessä ollu kurkku tippu lattialle. :D isompi rääky niiku maailma ois romahtanu.

  Mielestäni sulla oli hyviä pointteja ja olen samaa mieltä, että teoilla jotka alkaa jo ihan vauvasta saadaan useinmiten hyväkäytöksisiä lapsia. Mutta se vaatii valtavaa panostusta ja ohjeistamista jo ennen tilanteita joissa sitä kasvatusta tarvitaan. Ja jos lapseksi sattuu vähän itsepäisempi tyyppi voikin homma olla vähän haastavampaa. Meillä on ainaki tuo 2.5v melko kuunteleva ja ottaa ohjeet hyvin vastaan. Kun sit taas on monia tän ikäsiä jotka ei kuule eikä nää, kun innostuvat. Ja sekin on jollain tavoin luonteen,kasvatuksen ja elinympäristön yhdistelmä.

  Väsyneenä hyväkäytöksinenkin lapsi voi olla oikea piru. Ja vaikuttaahan nykyajan kiire myös lapsiin. Raahataan aamuvarhasella päiväkotiin,illalla nälkäswnä kauppaan,kotiin syömään ja vanhempien kans on todella vähän aikaa. Väistämättä se väsymys näkyy sit käytöksessä.

  VastaaPoista
 4. Kiitos hyvistä vastauksista!! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)