tiistai 8. elokuuta 2017

Toddlerlife

Taaperoelämää

Meijän elämä Juliuksen kanssa on taas vaihteeksi ihanaa. Elämä taaperon kaa on aika vaihtelevaa. Jopa suhde lapseen voi välillä etääntyä ja välillä taas liimaantua todella lujaa yhteen. Meillä on nyt  Juliuksen kanssa meneillään se rakkauskausi. Kummatki haluaisi olla vain toisen seurassa. Varsinkin J on ihan äitin perään koko ajan. <3 Hän on niin ihana <3Taaperoa ei ole kovin vaikea pitää tyytyväisenä. Just puhuttiin M kanssa miten tyytyväinen toi lapsi on. Aamusta iltaan hymyä ja naurua vaan.

Ohjeet miten pidät lastasi tyytyväisenä

1. Turvaa hänelle mahdollisimmat pitkät yöunet, Juliuksen on nukutta kellon ympäri jotta hän herää aamulla hyväntuulisena.

2. Huolehdi että hän saa tarpeeksi pitkät päiväunet. Jos meillä herätään huonotuulisena niin tiedän että hän nukkuisi vielä pidempään, mutta hän vain heräs jostain syystä ja avitan takaisin uneen. Näin hän saa tarpeeksi unta ja pian herää maailman aurinkoisin jätkä. Meillä on nykyään sellaine rytmi että aamuisin herätään 8.30 aikaan. Päikkärit nukutaan noin klo13-15. Ja yöunille kasin ysin välissä. Jos vähänki nukutaan liian vähän/huonosti niin sieltä herää kamala ja hankala lapsi :D

3. Tarjoa säännöllisin väliajoin ruokaa ja maitoa, meillä ei juoda janoon vettä vaan maitoa tai kaurajuomaa, ja siitä tulee hyvä mieli.Siinäpä ne tärkeimmät, millä taapero pysyy hymyssä suin :D Kun yllä olevat jutut handlaa niin pärjää hienosti. Sitten nämä muut seikat esim:

- vastaa lapsen katseisiin, mahdollisimman paljon, aina kun voit, älä  uppoudu kokonaan puhelimeen/telkkariin, lapsi elää vanhemman katseen kautta, sä olet hänen peili. Sun kautta hän näkee fiiliksen, rakkauden, tunteet.
- halaa ja pussaa niin paljon kuin jaksat :D
- kehu paljon
- kiellä mahdollisimman vähän, varsinkin ei sanan käyttö on huono tapa, vaan asiat voi ilmaista eri tavalla
- älä huuda missään nimessä, hän vasta lapsi, huutaminen ei auta mitään, pelästyttää vaan, ja se on mun mielestä säälittävä keino hallita lasta, pelästyttämällä, vielä oma vanhempi. Esim 1-3 vuotias on vielä niin niin pieni vauva ettei häneltä voi vaatia liikoja
- huolehdi D-vitamiinista ja maitohappobakteereista
Julius on tällä viikolla 1v 3kk. Pian saa jo varata 1,5v neuvolan, ja silloin olisi tarkoitus ottaa loput rokotteet mitä siirrettiin vauvavuotena. Ei olla otettu tähän mennessä kuin vasta yksi rokote (+tehoste). En edes muista mikä se mahto olla. Niin ja melkein heti vastasyntyneenä hän sai tuberkoloosiin, mitä ehkä nyt hieman kadun, mutta olin silloin vielä tietämätön kaikesta.

Harvoin meillä ollaan huonolla tuulella. Muistan ne ajat kun tehtiin ensimmäisiä hampaita, olisko ensimmäiset kolme niin se oli ihan tuskaa, kaikille, niin Juliukselle kuin hänen perheellekkkin :D Kellään ei ollut kivaa päivisin eikä öisin. Kukaan ei nukkunut.  Jullella on nyt 5 ja puoli hammasta, eli kuudes tekeillään, puoliksi ulkona. Tasan vuoteen mennessä ei ollut kuin kolme hammasta, oisko. Hitsi ku en ole millään saanut aikaiseksi kirjoittaa vauvakirjaa ajantasalle ;( Olen tosi huono tarttumaan asioihin.

Infoa Juliuksesta
Julius painaa tällä hetkellä 11kg, vaatekoko 80, ymmärtää tosi paljon (tärkeimmät) puhetta muttei puhu sanaakaan.

Ruokailu
Syödään ihan kaikkea, jopa tilliä ja currymaustetta, yksi lemppari on graavilohi/kylmäsavu. Iltapalaksi nautitaan tavallista kaurapuuroa mihin on sekoitettu jugurttia antamaan makua. Yleisin lounas on muussi, yleensä juuresmuussia tai muuta sekoitusta. Kylkeen hiukan jotain jauhelihakastiketta tai kanaa. Yhtenä päivänä ostin meille puoliksi muussia ja kanankoipia mistä sit revin kananpaloja Juliuksen annokseen. Namia. Eilen valmistin meille kukkakaali-kikherne-currypataa kookoskermaan. Julle söi ilomielin, muussasin tietty haarukalla rakenteen sileeksi, eihän tolla ole tarpeeksi hampaita niihin herneisiin. Meillä syödään tosi monipuolisesti vaikka 1v asti annoin lähes pelkkää pilttiä. Mutta nopeasti toi lapsi oppis syömään tavallista ruokaa. Ensimmäisellä kerralla kun tarjosin tilliä ruuan kanssa, olisko ollut jotain kalakastiketta niin ei kelvannut ihmetteli vain. Mutta sitten aina kun oli tilliruokaa niin tarjosin uudestaan, laitoin lautaselle. Eli näytin että tilli kuuluu ruokaan ja hän totuutteli omalla ajalla sihen. Lopuksi hän hyväksyi sen että tilli on osa safkaa eikä ollut enään ongelmaa. Muutenkin kaikki mitä mäkin syön, tarjoan pojalle. Ihan kaiken, herkut mukaanlukien. Jos syön lihahyytelöö tai vaikka vuohenjuustoa niin annan aina kaiken maistettavaksi. Viikonloppuna hän söi ihan innoissaan japanilaista kaalisalaattia eli kimchiä, wtf?! Mut niin sen makumaailma vaan laajenee ja kehittyy kun hän syödä sitä samaa mitä me aikuisetkin. Eilen illalla se mutusteli tyytyväisenä parmesaanilastuja.

Uskon että jos ei pienen lapsen makumaailmaa ala rajoittamaan niin hänestä ei kasva nirsoa. Tämä oli mun tavoitekkin. Haluan että hän osaa syödä ihan mitä vain.  Jos lapsi tottuu vauvasta saakka neutraaleihin ja ns turvallisen makuisiin ruokaaineiisin niin myöhemmin on tosi vaikeaa totuuttaa vahvoihin ja uusiin makuihin.


Mulla on tässä lapsenkasvatukselle sellainen pohja että haluan antaa parastani koko ajan lapselleni, koska täällä maailmassa on aivan liikaa kärsiviä viattomia pieniä lapsia, enkä voi pelastaa kaikkia, joten kohdistan sen kaiken hyvän mitä musta lähtee niin Juliukseen. Jos ei kaikilla lapsilla ole hyvä olla niin ainakin Juliuksella on. Paikkaan muiden lasten tuskan Juliukseen. Haluan että hänellä on kaikki asiat parhaalla tavalla. Lapsi ansaitsee parasta mahdollista olotilaa, koska hän ei tahallaan aiheuta tälle maailmalla mitään pahaa, pelkkää hyvää. Hän on viaton aivan kaikessa. Puhdas sielu mihin sä vanhempana rakennat vahvan itseluottamuksen ja lämpimiä tunteita.  Jos sä kasvatat hänestä positiivisen tyypin niin hän antaa eteenpäin hyvää. Lapsi ei tarvitse mitään muuta kuin rakkautta.

2 kommenttia:

  1. Eks sä ollut sitä mieltä et pilttiä ei voi syöttää edes koiralle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo OLIN, ennen kuin otin asioista enemmän selvää. :D Muistan kun kattelin sitä tuoteselostetta ja järkytyin miten jossain jauhelihapadassa voi olla vain 5% jauhelihaa, olin kauhuissani mitä paskaa :D Kunnes sain tietää myöhemmin että vauva ei saa syödä proteiinia kuin teelusikallisen päivässä! :D Meillä muutenkin ollaan vuoteen asti oltu toooosi huonoja syömään, eletty lähes pelkällä maidolla ja makeilla pilteillä... joten ei haittaa yhtään vaikka söikin pilttiä, säästyi aikaa ja vaivaa :D

      Poista

Kiitos kommentista! :)